Acest site/domeniu sunt de vânzare. Nu mai oferim servicii de creare magazin online în 2024. Pretul este de 5.000 euro (fix). Pentru detalii: [email protected]

Design Responsive vs Design Special pentru Mobil

17-02-2018
[Contactati-ne pentru un pret]
KARELI
in stoc

Description

Incepand cu 2017, odata cu lansarea serviciilor complete de marketing online pentru magazine, solutiile noastre au inceput sa se imbunatateasca permanent. Una dintre aceste imbunatatiri este trecerea de la designul responsive clasic la designul special pentru mobil.

De ce NU recomandam design responsive pentru magazine online

Pe scurt, cu totii am auzit de design "responsive", acel design in care site-ul se aranjeaza in functie de rezolutia dispozitivului (pc/desktop, tableta, mobil). Designul adaptat dispozitivelor mobile este foarte util si putem spune ca este chiar obligatoriu pentru orice magazin online. In momentul in care magazinul ajunge la un trafic semnificativ si implicit la un numar mare de comenzi potentiale, designul reponsive nu mai este o solutie.

Asa am trecut la design-ul special pentru mobil, care NU este nici responsive si NU este nici site separat. (varianta m.site.ro este considerata site separat)

Avantajele sunt multiple, atat dpdv al dezvoltarii cat mai ales al marketingului. Varianta cu site separat (m.site.ro) este exclusa, nu recomandam astfel de solutii, exceptie facand doar cazul in careplatforma este custom si devine aproape imposibil de dezvoltatat o platforma de la zero (vezi amazon, emag, etc).

Varianta speciala de mobil inseamna o afisare diferita fata de desktop - uneori aceleasi elemente afisate in alta forma/ordine, alteori cu totul alte elemente, rezultand un continut diferit si adaptat specific pentru diverse rezolutii ale ecranelor. Multi vor spune ca pierdem pe partea de SEO, dar informatia aceasta este pur si simplu invechita. Pozitiile in cautari ale clientilor nostri (verificabile) dovedesc ca stim despre ce vorbim.

  • main este design (layout) principal pentru desktop si (dupa caz) tableta
  • mobil este design (layout) special pentru mobil si tableta
  • widget este design (layout) pentru adaugarea continutului din magazin pe alte site-uri (afiliere, comparatoare, etc)

In continuare prezentam cateva exemple simple pentru a intelege exact utilitatea unei versiuni speciale de mobil (layout mobil), avand in vedere faptul ca traficul de pe dispozitive mobile la majoritatea clientilor nostri depaseste 90%.

Un design responsive inseamna:

- incarcarea bannere-lor mari de pe desktop pe mobil si redimensionarea acestora. Daca avem 4 bannere mari ca dimensiuni pe prima pagina, aceste bannere se vor incarca in varianta responsive si pe mobile. De ce am vrea sa incarcam 1-3 MB inutil pe mobil? De ce sa lasam "responsive" sa strice calitatea si dimensiunile bannerelor?

- avem un bloc de 3 reviews, afisate foarte frumos pe desktop. Ce facem cu ele pe mobil? Trebuie sa adaugam cod suplimentar pentru ca acele 3 bannere simple sa devina carusel, cu cate 1 review afisat, in loc de 3. De ce sa incarcam codul inutil? Similar pentru orice functionalitate care pe desktop are sens, dar pe mobil nu se utilizeaza (zoom la imagini, slider de 4 poze, filtrare, etc)

- orice categorie are filtre, filtre care sunt afisate pe desktop in partea de sus, sau lateral. In versiunea responsive apar similar ca pe desktop, dar pe mobil nu mai sunt utile. De ce sa incarcam pagina de categorie cu filtre inainte de produse?

- avem un meniu lung pe desktop care pe mobil nu mai are sens. In varianta responsive meniul ramane acelasi, dar se strange automat sub forma de meniu pentru mobil. Dar noi avem nevoie de un tip de mobil usor de inteles si de navigat pentru vizitatori, astfel ca nu putem utiliza acelasi meniu. De ce sa nu avem un meniu diferit pentru mobil, cu pozitionarea elementelor complet diferit? Pentru ca in varianta responsive nu se poate, iar orice incercare inseamna incarcarea unui cod inutil.

- vrem sa adaugam un banner special pentru mobil, care sa fie afisat pe toate paginile de categorie sub meniu si care sa contina un anumit mesaj. Ce facem pe desktop, unde putem avea 1200-1400-1900px latime? In varianta responive am fi nevoiti sa il incarcam (inutil) si sa nu il afisam.

Si exemplele pot continua cu multe alte situatii in care un design responsive NU este util si este chiar contraindicat.

Daca vorbim de un site de prezentare (firma curatenie, service auto, etc) atunci da, designul responsive este suficient. Dar in cazul magazinelor online varianta de design responsive este exclusa daca va doriti un magazin care sa genereze vanzari pe dispozitivele mobile!