Probleme majore cu feed-ul de produse - comparatoare

18-08-2015
[Contactati-ne pentru un pret]
in stoc

Description

Foarte multe magazine online aleg sa-si includa produsele in site-urile de comparare (asa numitele comparatoare) sau sa-si promoveze produsele prin afiliere. Este foarte important sa evitati urmatoarele probleme cu feed-urile de produse.

1. Load server

Mai multe comparatoare (in principal Shopmania) folosesc un feed php, care se adauga pe server si pe care ei il folosesc pentru import si update. Un magazin cu 20.000+ produse, cu un feed generat prin php, are un load pe server destul de mare. Iar daca aceasta interogarea a feed-ului se petrece in perioade de trafic, serverul nu mai poate procesa datele, oferind astfel eroare pentru clientii magazinului.

Nu toti propietarii de magazine online au servere dedidacte, pentru ca de cele mai multe ori costurile lunare nu se justifica, iar asta face ca un magazin de 50.000 produse sa cada in momentul in care feed-ul este activat pentru update.

Va recomandam sa nu (mai) folositi un feed generat din php, doar format CSV sau XML. Un feed prin csv inseamna pur si simplu un fisier copiat de catre comparator, operatie ce nu consuma deloc resurse.

2. Descriere duplicate

Propietarii de magazine nu au de cele mai multe ori cunostinte seo, iar agentie / freelancer-ul nu explica clientului problemele ce pot aparea prin adaugarea descrierii produsului in feed.

Majoritatea comparatoarelor sunt foarte autoritare online, autoritate oferita exact de magazinele care le ofera produsele (trebuie sa ne puneti un link pe site si sa ne platiti pentru trafic! Vechea poveste, care face din comparatoare site-uri foarte autoritare si profitabile), astfel incat in cele mai multe cazuri, magazinul are continut copiat de pe site-urile de comparatoare. Google ofera rezultatele in functie de autoritate, iar cum un comparator este intotdeauna mai autoritar fata de un magazin online (exceptie fac magazinele foarte mari), magazinul este "duplicate content".

Indiferent ca este vorba de retelele de afiliere sau de comparatoare, recomandarea noastra este sa nu mai trimiteti descrierea produselor prin feed. Puteti opta pentru un camp gol (fara descriere) sau pentru o descriere speciala pentru astfel de site-uri (de obicei descrierea producatorului), evitand astfel sa fiti penalizati pentru continut duplicate.

3. Stoc

Orice feed contine campul de stoc, pe care trebuie sa-l aveti setat cu atentie. In cazul in care nu mai aveti produsul pe site, riscati sa primiti trafic catre pagini 404 sau catre pagini cu produse " lipsa stoc".

In concluzie:

- folositi doar feed-uri in format csv sau xml;

- nu mai trimiteti descrierea produselor;

- verificati campul stoc (sa fie tot timpul real).

Alte detalii de verificat:

- adaugati scriptul de analytics (ecommerce) corect, pentru a putea verifica traficul obtinut.

- daca site-ul va obliga sa le postati un link catre ei, adaugati nofollow - daca primiti dofollow (doar jingle ofera dofollow) puteti oferi in schimb un link dofollow. Riscati sa platiti de 2 ori traficul (link + taxa lunara).