SEO pentru Magazinele Online este diferit fata de SEO pentru alte tipuri de site-uri

28-10-2014
[Contactati-ne pentru un pret]
in stoc

Description

Optimizarea unui site de eCommerce pentru motoarele de cautare importante este foarte diferita de cea pentru orice alt tip de site si va voi da cateva exemple in acest sens in acest articol.

Google are ghiduri specifice pentru evaluatorii de calitate (Quality Raters) care acorda gradul de calitate cand vine vorba de site-urile de eCommerce

In primul rand, trebuie sa intelegeti ce sunt evaluatori de calitate. De fiecare data cand Google lanseaza unul din animalele sale (update-uri de algoritm precum Panda sau Penguin) sau face alte tipuri de schimbari la algoritm, Google are nevoie de un mod prin care sa isi dea seama daca schimbarea facuta este pozitiva sau negativa pentru experienta utilizatorilor.

Din acest motiv, Google are o armata de asa zisi evaluatori de calitate. Acestia sunt persoane care atribuie ratinguri paginilor web. Ei primesc instructiuni specific intr-un document cuprinzator pentru a sti cum sa evalueze diferite tipuri de site-uri pe care le vad in rezultatele cautarilor.

Bazat pe rating-ul acordat de acestia, inginerii de la Google rafineaza apoi algoritmul lor si acorda acestor persoane o noua versiune careia sa ii acorde un rating si sa vada daca rezultatele sunt mai bune. Acesta este un proces fara de sfarsit din spatele tuturor schimbarilor semnificative in rankarile pe care le vedeti de-a lungul timpului.

As vrea sa va arat doar putin din informatia din documentul pentru Quality Guidelines care se foloseste pentru a determina calitatea paginii in rezultatele de cautare.

Paginile de produs eCommerce de cea mai buna calitate potrivit Quality Guidelines

Google a dat un exemplu de o pagina de produs a unui site de eCommerce care ar trebui sa primeasca cel mai inalt rating. Aceasta este explicatia de la Google pentru motivul care face ca o pagina sa primeasca asa un rating :

Sa vorbim despre cateva lucruri din acest text :

  • O cantitate satisfacatoare si comprehensiva de MC de foarte buna calitate – Prin MC Google vrea sa spuna ‘main content’. Pe scurt, MC-ul ar fi descrierea produsului si alte parti de continut (imagini, review-uri, etc.) care sunt unice pentru acest URL si nu sunt elemente existente pe tot site-ul. Ce inseamna asta este ca produsele cu un continut unic foarte mic (imagini, text in descriere, etc.) nu ar trebui sa primeasca cel mai inalt rating de calitate.
  • Scopul acestei pagini este de a oferi informatii despre si a permite utilizatorilor sa cumpere… - Tineti seama de faptul ca desi pagina este facuta in mod clar pentru ca utilizatorii sa cumpere ghiozdanul, primul lucru pe lista este ca scopul paginii este de a oferi informatii despre ghiozdan si pe urma sa permita cumpararea lui.
  • 600 de review-uri de la utilizatori – Stiu. Cum convinge un vanzator mic 600 de utilizatori sa lase un review pentru a parea de incredere si a primi cel mai inalt rating ? Nu acesta este scopul articolului de fata, dar sunt multe modalitati prin care va puteti convinge utilizatorii sa faca acest lucru.

Acum este momentul sa vedeti pagina despre care vorbim. Este ascunsa in link-ul “Highest: Shopping” din portiunea de mai sus din document.

In mod clar este o pagina de produs obisnuita pe care ai putea sa o vezi pe orice site de eCommerce modern, dar are cateva avantaje care o fac sa se distinga fata de alte pagini si o fac sa merite cel mai bun rating de calitate: cantitatea de continut (review-urile fac cea mai mare diferenta aici) si varsta ghiozdanului (un favorit din 1989) ofera acestei pagini cantitati enorme de incredere si credibilitate.

Paginile de categorii din site-uri de eCommerce de cea mai buna calitate conform Quality Guidelines :

Google descrie o pagina de categorie foarte buna pentru un site de eCommerce in felul urmator in documentul acordat evaluatorilor :

Tineti seama de cateva diferente cheie in comparatie cu pagina de produs :

  • Scopul este de a face posibila achizitia – in cazul paginii de categorie, nu mai este un scop al acestei pagini de a oferi informatii despre ghiozdan.
  • Multa atentie catre SC – acest lucru se datoreaza faptului ca multi comercianti vor vinde produse similare si au MC-ul pe paginile de categorie aproape identic. De aceea, Google trebuie sa se concentreze pe alte semnale de calitate precum continutul suplimentar (SC) pe care Google il descrie aici ca multe optiuni pentru produs si o navigare pe mai multe straturi.

Paginile de checkout pentru site-uri de eCommerce de cea mai proasta calitate potrivit Quality Guidelines :

Exista multe nuante de gri intre rating-ul de cea mai inalta calitate si cel mai prost pe care il poate primi un site si este greu sa le explicam aici pe toate. Dupa exemplele de mai sus, vreau sa va arat un exemplu de la Google pentru o pagina de checkout de cea mai proasta calitate.

Iata descrierea :

Cred ca se explica de la sine. Uitati si un screenshot cu pagina in cauza :

Cautarea

Ati avut vreodata un cuvant cheie pe care ati dorit foarte mult sa rankati dar nu ati reusit sa o faceti indiferent cat de mult ati incercat ? Cateodata asta e problema cu intentia de cautare.

Intentia de query este o teorie conform careia Google rankeaza site-urile diferit (literalmente, se actioneaza un algoritm diferit) in functie de intentia pe care a avut-o utilizatorul. Asta inseamna ca query-urile de tip broad precum ‘genti’ ara duce rezultate care au multa informatie despre genti, poze cu genti, etc., pec and cuvintele cheie foarte specifice precum ‘cumpara genti online’ ar declansa un algoritm care este folosit pentru a ranka site-uri pentru un query care are o intentie de a cumpara.

Din acest motiv, uneori este imposibil sa rankezi pe numarul unu pentru un anumit cuvant cheie cu pagina de produs cand o cautare are o intentie care clar nu este de a cumpara si este inteleasa de catre Google ca o cautare care cauta informatii.

Depinde in intregime de SEO pentru eCommerce sa inteleaga cand o cautare va fi interpretata de Google ca avand o intentie de cumparare.

Chiar si Quality Guidelines descriu mai multe tipuri de intentii pentru cautari :

Si in urmatorul screenshot puteti vedea cum sunt definite intentiile utilizatorilor:

Intelegerea intentiilor de cautare te va ajuta sa intelegi ce tip de continut principal si suplimentar ii este necesar URL-ului cu care doresti sa rankezi pentru a fi luat in considerere pentru a rakna in acea cautare.

Pentru anumite tipuri de cautari vei incerca sa rankezi cu o pagina de produs, pentru altele cu o pagina de categorie, iar pentru altele vei avea nevoie de o postare pe blog.

SEO tehnic pentru eCommerce

In timp ce bazele pentru SEO tehnic sunt cam la fel pentru toate industriile, SEO pentru eCommerce are niste probleme tehnice destul de unice care, de obicei, nu exista pe alte tipuri de site-uri.

Problema de baza include referinta la cum sa ne descurcam cu navigarea in straturi, cum sa facem fata problemelor de continut duplicat, diferite probleme de sortare, probleme de crawling, etc.

Cantitatea de lucruri tehnice de SEO care trebuiesc verificate pe un magazin online tipic de genul Magento este cel putin de o suta de ori mai mare decat cantitatea de lucruri pe care trebuie sa le verifici pe un blog de la WordPress.