6 sfaturi pentru cresterea ratei de conversie a unui magazin online
04-03-2014
Description
Una dintre cele mai frecvente intrebari este: " Cum putem creste rata de conversie a magazinului nostru?". Pentru cei care nu stiu ce inseamna "rata de conversie", explicatia simpla este: % de cumparatori raportat la traficul magazinului. Daca magazinul dumneavoastra are de exemplu, un trafic mediu de 10.000 vizite lunare si un numar de 100 de cumparatori, rata de conversie este de 1%. Orice proprietar sau manager isi doreste o rata de conversie cat mai mare, pentru a obtine un ROI cat mai bun.
Aveti mai jos 5 sfaturi pentru imbunatatirea ratei de conversie.
1. Creati-va modelul cumparatorului
Prima pagina a magazinului trebuie optimizata cat mai bine, pentru a preintampina asteptarile unui "model de cumparator". "modelul de cumparator" este diferit de la magazin la magazin si este creat pe baza tuturor datelor pe care magazinul dumneavoastra le poate acumula despre clientii activi. Va puteti crea 2-3 modele de cumparatori, pe baza datelor existente. Oferiti-le un nume si chiar o imagine. Dupa ce ati creat "modelul cumparatorului" veti incepe sa intelegeti mai usor, ce isi doreste acesta de la magazinul dumneavoastra si puteti efectua schimbarile necesare in functie de doritele lui.
Trebuie sa intelegeti de la inceput un detaliu esential: magazinul NU este creat pentru dumneavoastra, el este creat pentru clientii dumneavoastra.
2. Simplu si Curat
Indiferent daca aveti deja un magazin online, sau va doriti unul, trebuie sa intelegeti ca simplitatea este intotdeauna cheia catre o experienta placuta de shopping. De prea multe ori potentialii clienti sunt bombardati cu continut (imagini, text, video, etc.) inutil, scazand considerabil sansele ca acestia sa caute si mai ales sa comande produsele sau serviciile pe care doriti sa le vindeti.
Intotdeauna trebuie sa va organizati continutul in functie de nevoile clientilor si nu pentru "placerea" dumneavoastra. Incercati sa va intrebati de fiecare data cand doriti sa afisati o noua functionalitate sau sa adaugati un anumit tip de continut : "Avem cu adevarat nevoie de acest continut?", "Este aceasta zona din pagina, cea mai buna pentru afisarea acestui continut?", "Este mesajul transmis simplu si clar?", etc. Asezarea continutului in pagina nu trebuie sa devina confuza. Magazinul dumneavoastra trebuie sa rama simplu si curat, oferind potentialilor cumparatori o experienta placuta.
Navigarea, cautarea, comanda, trebuie sa se realizeze simplu si in cati mai putini pasi posibili. Produsele sau serviciile trebuiesc descrise clar, prin imagini reprezentative, oferind cat mai multe detalii posibile.
3. SUS este cel mai vizibil
"partea de sus" a unui magazin, este prima zona vizibila pentru orice vizitator. Indiferent de pagina pe care ajunge, el observa intotdeauna partea de sus a site-ului. Faceti tot posibilul ca aceasta zona sa includa toate elementele importante, pastrand in acelasi timp un design simplu si curat.
Este zona unde trebuie sa includeti, logo, formularul de cautare (search), ofertele, promotiile, meniul, numarul de telefon/ link catre contact, etc. Aranjati cu grija cele mai importante elemente, pentru ca design-ul este foarte important in crearea unei experiente placute pentru clientii dumneavoastra.
Nu aveti nevoie de meniuri mari, logo imens sau un numar de telefon deranjat. Asezati toate elementele simplu, pastrand un design curat. "Gasesc clientii toate informatiile necesare in zona de sus?", "sunt ele aranjate curat si simplu?".
Indiferent daca optati pentru un design responsive sau unul pe baza de grid, mentineti design-ul simplu si mai ales tineti cont de faptul ca o mare parte dintre utilizatorii de internet din Romania,folosesc dispozitive cu rezolutii mai mici (ex: 1024x768).
4. Informatii cat mai complete
Oferiti in descrierea produselor, articole de blog, etc. continut informativ si de calitate pentru potentialii cumparatori. Ofera descrierea produsului sau serviciului dumneavoastra toate informatiile necesare pentru un potential cumparator? Are nevoie vizitatorul si de alte informatii?
Descrierea trebuie sa contina cat mai multe informatii posibile si mai ales imagini explicite, astfel incat vizitatorul sa nu fie nevoit sa caute mai multe informatii in "alta parte".
Este procesul de cumparare, livrare, retur, etc. descris clar?
Sunt preturile produselor/serviciilor, a celor de livrare afisate clar?
Potentialii clienti au ajuns pe pagina magazinului dumneavoastra in cautarea unor produse/servicii sau in cautarea de informatii despre acestea. Verificati paginile magazinului si asigurati-va ca acestea ofera cat mai multe informatii/detalii pentru potentialii clienti.
5. Testati butoanele de "call to action"
Unele dintre cele mai importante elemente pentru cresterea conversiei sunt butoanele de "call to action" (adauga in cos, trimite, cumpara, detalii, click, etc.). Detaliile care conteaza sunt marimea, culoarea, marimea textului, textul si pozitionarea acestora. Fiecare magazin este diferit, indiferent daca vine aceleasi tipuri de produse cu altul. Trebuie sa testati ce fel de butoane "call to action" functioneaza cel mai bine in magazinul dumneavoastra.
Sunt destule studii online despre cele mai bune optiuni pentru butoanele "call to action", dar intotdeauna traficul dumneavoastra este diferit fata de cel analizat in aceste studii, magazinele mari au o alta abordare fata de clientii lor, magazinele brand au alte tipuri de butoane, etc. Intotdeauna testele efectuate de dumneavoastra sunt cele mai bune pentru magazinul dumneavoastra.
6. Testati intotdeauna
Indiferent daca design-ul magazinului, a bannerelor sau prezentarea produselor va multumeste, un magazin online trebuie sa testeze lunar diferite elemente, pentru a obtine intotdeauna versiunea optima pentru cele mai bune conversii.
Testele efectuate in magazinul dumneavoastra sunt cele care va ofera o imagine cat mai buna despre "modelul de cumparator" si despre ceea ce clientii cauta. Puteti opta pentru copierea elementelor din alte magazine online, dar in final, veti observa pe baza testelor efectuate, ca fiecare magazin este diferit si are tipul lui de "model de cumparator".
Indiferent daca reusiti luna de luna sa cresteti rata de conversie, testati design-ul pentru prima pagina, cel de categorie, pagina de produs, banners, butoane, etc.